martes, 26 de octubre de 2010

Religió

Què ens ha passat? Anem d'unes bandes a d'altres? Tant de mal ha fet la religió al nostre país?
Potser sí, potser no. Uns afirmen que hi ha molts casos d'abusos, d'excès de poder per part de les jerarquies, de persecució, amiguisme amb el franquisme..... D'altres, ens recorden la importància en la cultura catalana, l'enorme acció social, ensenyament....
D'entre tots, em quedo amb una mica de tot. Realment, d'una manera trista la jerarquia catòlica es va juntar i va fer seguidisme del règim franquista durant 40 anys. Realment n'hi hagué d'abusos i excés de poder però crec que no ens podem tancar en la part negativa del tema. Si hi ha hagut abusos i atacs, doncs que rebin el que vulguin, però cal pensar en el total.
La nostra cultura, sigui catalana, espanyola o europea prové i beu de la font del cristianisme. Sí que hi ha un gran substrat clàssic i altres influències, però la cristiana, considero, és la més important. Festes, noms de carrers, d'indrets i pobles, tradicions de l'any, provenen de la tradició que la religió majoritària durant segles va anar deixant entre la societat. Ai d'aquests que neguen tota influència en l'actualitat! En quin món viuran! N'hauran de crear un de nou? És aquesta la causa de la proliferació de baptismes, casaments i enterraments laics? per què no canvien els noms? Volem abandonar però no podem perquè no sabem fins on podem arribar.
Realment la importància de la tradició i l'Església en el món occidental ha estat enorme. Els grans scriptoria dels monestirs van permetre salvaguardar la tradició clàssica i les biblioteques monacals foren les úniques existents durant l'Edat Mitjana fins ben entrada la moderna. Sí que se'n prohibiren molts de llibres però se'n copiaren molts i es van guardar gràcies al zel de monjos com els de Poblet, ben propers a nosaltres.
D'altra banda, fins fa uns 30 anys no hi hagué altra acció social que la que organitzava l'Església. Aquest és un fet incontestable. Hospicis, cases d'acollida, menjadors socials, tots depenien d'aquesta institució. Ja ningú se'n recorda? Crec que la societat en general i la classe política, que tan aviat obliden, ho hem de recordar.
Finalment, en ensenyament també la tasca eclesiàstica ha estat important. Molta gent enviava els seus fills a col·legis religiosos, dels que sempre es diu que en sortien amb un bon nivell. Sí que també es diu que hi havia un barrot ben gros, però també la docència donada ha estat agraïda molt sovint per antics alumnes.
Amigues i amics, parlar és gratuït, però cal mesurar bé les paraules, no cremar tot i veure que entre l'herba sempre hi ha algun fruit amagat.

1 comentario:

  1. D´acord que en l´església actual hi han hagut fets positius i negatius. Si algú exposa els negatius d´una forma coherent és un incendiari, crec que no.

    ResponderEliminar