lunes, 4 de octubre de 2010

ATUR

Avui han tornat a sortir les dades de l'atur mensuals. Com és habitual, el mes de setembre torna a donar-nos resultats poc agradables. És el final de la campanya d'estiu i els acomiadaments al sector terciari són normals.
Però`, personalment, el que em preocupa és que no s'està creant ocupació en els altres sectors, especialment, en números significatius. Tornem a ser el país de sol i platja dels anys 60? Hem tornat al Desarrollismo? És que sense la construcció no ens en sabem sortir?
Sempre ho explico als alumnes: el gran desastre del nostre país és que no tenim grans empreses que puguin crear treball i que es dediquin a l'exportació. Són molt poques les grans empreses de capital nacional ocupin molta gent i això ho acabem pagant en temps de crisi, quan les grans empreses internacionals recuperen els seus diners per invertir-los als seus propis països. Les nacions nòrdiques s'han dedicat i invertit a la telefonia mòbil i ordinadors.
D'aaltra banda tenim la petita empresa i comerços familiars. Aquest tipus d'empresa ha anat contractant molta gent els darrers anys. Han esdevingut un impuls molt important per l'economia local i nacional. Ara, amb la crisi econòmica i bancària, són els que han rebut l'estocada més grossa. Molts tanquen i de 5 en 5 o més, van acomiadant els seus treballadors. El problema serà on aniran a treballar després!
Finalment els autònoms. Després de 6 anys de pagar els meus autònoms, veig que els diners els he perdut totalment! Què serà dels milers d'autònoms que tanquen persianes? No els queden diners per després?
Amics lectors, la situació és prou complicada. Hem de buscar nous sectors, nous recursos i noves il·lusions per seguir endavant!

No hay comentarios:

Publicar un comentario